17 Haziran 2011 Cuma

Simyacı

Simyacı, uzun zamandır aklımın bir köşesindeki okunacak kitaplar listesinde yer alan bir kitaptı. Zannedersem lisede bir arkadaşımı okurken görmüştüm, orada ilgimi bir anlığına çekmiş olacak ki yazmışım kafama. Sonra kitabı yerinden, yani Can Yayınlarından almak nasip oldu üç, dört ay önce. Okumakta bir hafta önce nasip olmuştu. Geriye yazısını yazıp okundu rafına koymak kalmıştı. O da oldu.

Simyacı, Paulo Coelho'nun kendisine en çok ses ve ün getiren romanı dersem mübalağa etmiş olmam heralde. Tüm dünyada 30 milyondan fazla satmış olmak, bir kitap için küçümsenebilecek bir mesele değil zira. Kitap oldukça güzel ve anlaşılabilir bir dille tercüme edilmiş. Yazarın anlatımı nasıldı bilinmez ama çevirmenin çevirisi gayet hoş olmuş. Hikayeye gelirsek, belki çok tepki çekerim belki hiç sallanmam ama benim için hikaye fazlasıyla oryantalist ve kişisel gelişim(NLP) öğeleri ile doluydu. Bazı kısımlarda yer yer "Allahım bu kitapta bu da mı karşıma çıkacaktı?" veya "Off! Hep Araplar deveye biniyor, nargile içiyor, peçe ile dolaşıyor" demedim değil. Ben gittim gördüm, oralar öyle değil arkadaş. Olmamış Paulo. Hikayede akıcılığı dili, dil oyunlarını kullanarak sağlamışsın ama benim karnım toktu açıkcası bu hikayeye. "Tamamen Duygusal" sebeplerle yazmışsın gibi olmuş, Allah bilir niye yazdığını da.

Tabi şimdi birisi çıkıp "Lan ibiş, çok biliyorsun madem kendin daha güzelini yaz" diyebilir. Olabilir belki ben daha güzelini yazabilecek kudrete, yeteneğe sahip değilim ya da "Sana mı soracağım dangoz" diyebilirim ama bu hoşuma gitmeyen bir şeyi eleştiremeyeceğim anlamına gelmiyor. Gerçi kimsenin çıkıp bir şey diyeceği de yok ya neyse. Bunların dışında kitap çabuk okunuyor. 184 sayfalık kitaba harcayacağınız mesai 6-7 saat gibi bir süre muhtemelen. Taş çatlasın 10 saat olur. Onu da aşmayın bence yazıktır. Vel hasıl-ı kelam, başka kitapları nasıldır bilmem, tek kitabına bakıpta Paulo Coelho'yu bir kenara atacakta değilim lakin Simyacı benim içn bekleneni vermedi. Hızlı vaktin nasıl geçtiğini bilmeden hem okuyayım hem eğleneyim demekte iseniz eğer tavsiye olunur. Başka amaçlarla kitaba yaklaşmak isteyenler beri dursun!

NOT: Dangoz = Dangalak + Moloz

7 yorum:

  1. Daha da zorlayıp mal+moloz = maloz yazardım ama yanlış yazmışım yani bunun kurtarılacak bir tarafı yok Faruk :) O yüzden dikkatli bir okuyucu olduğun için seni tebrik ediyor ve okumalarının devamını diliyorum.

    YanıtlaSil
  2. çok bilmiş klavye delükanlusu :))

    YanıtlaSil
  3. Ben ne diyeyim hacı sana. Bir gidiyorsun gelmek bilmiyorsun. Azıcık dolaş şuralarda varlığını hissettir. Aç bir blog ben de sana ziyarete geleyim. Olmaz mı?

    YanıtlaSil
  4. ben de kitapla ilgili iki satır yazayım bari.çook eskilerde okuduğum zaman beğenmiştim ben bu kitabı.çok,öyle pek çok değil ama sevmiştim.ama konuştuğumuzda daha iyi farkettim yeniden düşündüm de haklısın yahu biraz ''ferrarisini satan bilge'' havası var kitapta.zaten paulo coelho da çok bozdu=)

    YanıtlaSil
  5. hacı az kaldı bişeler karalamama ama emperyalist düzen sürekli beni içine çekiyo:)

    YanıtlaSil
  6. @_zarpandit

    Vay sayın Tosuncuk sizleri de aramızda görmekten onur, şeref ve bilumum duyulabilen şeyleri duydum. Ferrarisini satan bilge kitabını çok duydum ama içeriğine dair pek az malumatım vardı. Senin yorumun yeterli bilgiyi verdi bana. Bu arada atıfta bulunduğun videoyu da izledim. Sesli güldüm :=) Son olarak Paulo Coelho'nun bir kitabını daha okuyacağım ama bekleneni veremezse benim için bitmiştir, daha da okuman.

    @duzenz

    Eyvallah hacı, dört gözle bekliyorum yazacaklarını. Şunu açık ve net söylüyorum sana, senin muhtaç olduğun kuvvet "Muhafazakar Komünist" iç cephe kaplamanda mevcuttur. Kenidne başka yoldaş arama...

    YanıtlaSil

Sen de Karala İki Satır